Risicofinanciering Veiligheidsregio's
Werken voor een veiligheidsregio brengt risico's met zich mee, ongeacht of je bij de brandweer, ambulance, GGD of een andere dienst werkt. Als werkgever wil je natuurlijk dat deze risico’s zo goed mogelijk zijn gedekt. Zowel voor de werknemer als voor de organisatie zelf. De keuze voor de juiste vormen van risicofinanciering hangt af van diverse factoren. Wij kunnen hierover adviseren, maar bieden ook proactief diverse vormen van risicofinanciering aan.
Verzekeren
Een van de meest gebruikelijke manieren om risico's te beheren, is door een verzekering af te sluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht, zoals de WA-verzekering voor voertuigen, terwijl de meeste andere vrijwillig zijn. Als Expertisebureau Risicobeheer zijn wij gemachtigd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om advies te geven en te bemiddelen bij het afsluiten van verzekeringen. In 2023 hebben wij een ongevallenverzekering ingekocht die beschikbaar is voor alle veiligheidsregio’s. Met oog op de Landelijke regeling dienstongevallen zal er ook een medische dienst worden ingekocht.
Waarborgfonds
Niet alle aanspraken na dienstongevallen kunnen worden verzekerd. Soms zijn verzekeraars niet bereid om dekking te bieden, en in sommige gevallen is het zelfs verboden om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals een verbod op dekking voor terrorisme in Nederland. Om toch een sluitende financiering van de Landelijke regeling dienstongevallen te garanderen is het Waarborgfonds veiligheidsregio's opgericht. Dit fonds zorgt niet alleen voor de financiering van veelvoorkomende schade, die redelijk goed te voorspellen is, maar stelt veiligheidsregio's ook in staat deze schades gezamenlijk te dragen, wat efficiënter is dan individueel.
Eigen risicodrager
Sommige risico's kun je als veiligheidsregio zelf goed financieren, zoals het risico op schade aan persoonlijke eigendommen van medewerkers. Hiervoor kan je een voorziening opnemen op de balans en deze zo nodig toelichten in de risicoparagraaf als het risico wordt gedekt met behulp van de algemene reserve.
De standaardaanpak van risicofinanciering is het inkopen van een verzekering. De verzekeringsmarkt is echter steeds in ontwikkeling. Het aantal aantal aanbieders, dekkingen en premies verschilt in de loop van de tijd. Ook zijn risico's niet altijd verzekerbaar, bijvoorbeeld door wettelijke bepalingen in Nederland als het gaat over het terrorismerisico. Het Expertisebureau ondersteunt veiligheidsregio's bij keuzes over de financiering van risico's. Bijvoorbeeld door de oprichting van een Waarborgfonds of door gezamenlijk in plaats van individueel een verzekering in te kopen.