Inzicht dat verder gaat dan cijfers
Met het dashboard willen wij niet alleen cijfers tonen, maar ook inzicht geven in wat die cijfers betekenen. Het platform brengt straks onder andere in beeld:
- Het aantal gemelde schades per regio en per soort incident, zoals uitrukken, oefenen of sport
- De status van dossiers, zoals afgehandeld, in behandeling of afgewezen
- De schadelast en de doorlooptijd van de schades
- Vergelijkingen tussen verschillende perioden en regio’s, om trends en patronen sneller te herkennen
Omdat het dashboard op dit moment nog een prototype is, delen wij voor nu een infographic met cijfers en informatie die wij eerder ook in ons jaarverslag presenteerden. Deze infographic geeft een actueel beeld en biedt alvast een voorproefje van de inzichten die wij straks met het dashboard verder willen uitbouwen.
Wij bouwen het dashboard met Power BI en zorgen ervoor dat het niet alleen een verzameling cijfers wordt, maar een praktisch hulpmiddel waarmee regio’s op een toegankelijke manier inzicht krijgen in hun eigen situatie én in het landelijke beeld.
Eerste halfjaar in beeld
Hoewel het dashboard nog in ontwikkeling is, delen wij alvast de belangrijkste cijfers over de periode van 1 januari 2024 tot en met 28 februari 2025. Hieruit blijkt onder meer:
- Dat er in totaal 509 schades zijn gemeld
- Dat de meeste meldingen komen uit incidenten tijdens uitrukken (29,5 procent) en tijdens oefenen of opleiden (28,1 procent)
- Dat de totale schadelast uitkomt op 615.000 euro, waarvan 185.000 euro al is uitgekeerd
- Dat het Waarborgfonds eind 2024 een opgebouwde reserve heeft van 2,7 miljoen euro
- Dat van de gemelde schades 223 dossiers zijn afgehandeld, 12 zijn afgewezen en 274 nog in behandeling zijn
Deze cijfers geven een goed beeld van de omvang van ons werk en helpen om risico’s beter te begrijpen en ons beleid verder aan te scherpen. Je kunt deze cijfers nog eens nalezen op onze infographic die je kunt vinden op de website van het Expertisebureau Risicobeheer.
Samen werken aan inzicht
Wij zien het dashboard als een belangrijke stap om de veiligheidsregio’s te ondersteunen. Door actuele informatie en analyses toegankelijk te maken, kunnen wij samen sneller inspelen op ontwikkelingen en beter onderbouwde besluiten nemen.
De komende tijd werken wij verder aan de ontwikkeling, met als doel het dashboard in 2026 te implementeren. Heb jij ideeën of suggesties over welke inzichten hierin niet mogen ontbreken? Laat het ons vooral weten. Samen zorgen wij voor een stevige basis voor de toekomst.