Wat betekent: een ‘dienstongeval, tenzij’ bij repressieve activiteiten

Antwoord:

Een ‘dienstongeval, tenzij’ betekent dat we er in de Landelijke regeling vanuit gaan dat als er iets voorvalt tijdens een repressieve activiteit en jij daar schade door hebt, dit in principe wordt aangemerkt als een dienstongeval. Met ‘tenzij’ wordt bedoeld dat als er sprake is van grove nalatigheid of schuld er mogelijk geen sprake is van een dienstongeval is. Het maken van fouten of het maken van een verkeerde inschatting valt daar niet onder. Het gaat dus echt om een uitzondering.

Bijvoorbeeld: deelnemen aan een uitruk terwijl je alcohol hebt gedronken. Hier geldt dus ook duidelijk een eigen verantwoordelijkheid. Het verschil is dat het uitgangspunt omdraait ten opzichte van de huidige situatie waarin er vaak wordt gehandeld vanuit het perspectief van “géén dienstongeval, tenzij’’ je aan alle elementen van de ongevalsdefinitie voldoet.

Onder repressieve activiteiten, zoals bedoeld in de Landelijke regeling, vallen activiteiten in het kader van opleiding, oefening, keuring of opkomst/uitruk als ook bijvoorbeeld een open dag.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.